Az afrikai harcsa tenyésztéstechnológiájának fejlesztése – GINOP Plusz 2.1.1.-21-2022-00100

Támogató neve: Nemzeti Fejlesztési Központ

Támogatási szerződés számaGINOP Plusz 2.1.1.-21-2022-00100
Kedvezményezett neve: V-95 Általános Vállalkozási Kft.
Projekt címe: Az afrikai harcsa tenyésztéstechnológiájának fejlesztése
Támogatás összege: 124 207 382 Ft
Európai Uniós támogatási összeg: 109.302.493 Ft
Összköltség: 177 753 156 Ft
A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00100 az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.
A támogatás mértéke (%)-ban: 69,88%
Projekt befejezési dátuma: 2025.03.20.

Az afrikai harcsa tenyésztéstechnológiájának fejlesztése

Az afrikai harcsa (Clarias gariepinus) termelés több mint 30 éves múltra tekint vissza Magyarországon. A fajt kizárólag intenzív tenyésztési rendszerekben állítják elő, termálvízben. Mára ez a faj a második legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaj hazánkban, termelési volumene meghaladja az évi 5500 tonnát, amivel hazánk az EU legnagyobb afrikai harcsa előállítójává vált.

A termelésre használt állományok tenyésztési- és szelekciós módszerekkel kiaknázható tartalékokat hordoznak magukban. Ezt felismerve a V-95 Kft. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem bevonásával és együttműködve két szelektált vonal kialakítását kezdte meg hagyományos tömegszelekcióval. A két vonal közül az egyiknél a cél a piaci méretű harcsa fejének kisebb mérete, míg a másiknál az azonos súlyhoz tartozó törzs kerület növelése.

Hosszútávú célként az előbbi vonal esetén a feldolgozási veszteség csökkenne, míg a másik esetben az értékesebb hátoldali húsrészek aránya növekedne a tenyésztési program segítségével. Feltételezésünk szerint mindkét vonal esetén javulna a takarmány értékesítés is.

A tervezett projekt célja e két termelési célok kielégítésére kialakított, afrikai harcsa vonal továbbfejlesztése szelekciós és molekuláris genetikai módszerek alkalmazásával. A genetikai vizsgálatok során olyan molekuláris markereket vizsgálunk, amelyek segítségével a kedvezőbb tulajdonságokat örökítő egyedek azonosíthatóvá válnak. Ezáltal két, az eredeti állománytól genetikailag is elkülönülő, kedvezőbb termelési tulajdonságokkal rendelkező vonalak kerülnek kialakításra. A vonalakat üzemi rendszerben teszteljük és a kedvezőbb tulajdonságokat mutató vonal termelési bevezetésre kerül, míg a másik vonalat ezen vonal további nemesítésében kívánjuk majd hasznosítani.